Megjegyzések a kálvinizmushoz

A kálvinizmust és annak képviselőit rengeteg félreértés övezi, sajnos gyakran a kívülállók ilyen-olyan okok miatt egy torz képet látnak ehhez a teológiai irányvonalhoz kapcsolódóan. Nem beszélhetek mindenki nevében, viszont azt mindenképpen tisztáznánk, hogy a honlap írásai és szerkesztőinek elvei hogyan jelennek meg bizonyos kérdésekben. TOVÁBB

A kálvinizmus 5 pontja

A protestáns teológia általában két táborra oszlik: az arminianizmusra és a kálvinizmusra. A kálvinizmus az a teológiai irányvonal, mely a Kálvin János által lefektetett alapokon nyugszik.

A kálvinizmust a Szentírás nagyfokú tisztelete és mély vizsgálata jellemzi, a teológiai következtetéseit egyedül ebből a forrásból meríti. Isten szuverenitására fókuszál, arra, hogy Ő mit tett, mit akar tenni, mi a célja e világgal. A kálvinista teológia szerint a Szentírás az alábbi tanításokat tartalmazza: Isten, az Ő szuverén kegyelméből egyeseket [nem mindenkit] eleve elrendelt az örök életre. Jézus csak ezekért a kiválasztottakért halt meg. Isten a kiválasztottakat életük egy pontján újjászüli és csakis ezen újjászületés után lesz képes az ember Istent választani [és képtelen lesz elutasítani], végül pedig a kiválasztottak számára kiesni e kegyelemből lehetetlen. TOVÁBB

A kalvinizmus.hu-ról

Üdv! Nagy Gergely vagyok, református teológus, lelkész. Azért indítottam el ezt a honlapot, hogy Magyarországon is legyen egy felület, ahol válaszokat kaphatsz a reformált [kálvinista] teológiához kapcsolódó kérdéseidre. Itt, a honlapon fordításokat és saját írásokat is fogsz találni.

A Post Tenebras Lux – Kálvinista Apologetikai Társaság vezetője is vagyok egyben, ott jelennek meg rendszeresen hitvitáim és írásaim. A Magyarországi Református Egyház tagja vagyok, a Heidelbergi Kátét és a II. Helvét Hitvallást vallom.