A kálvinizmust és annak képviselőit rengeteg félreértés övezi, sajnos gyakran a kívülállók ilyen-olyan okok miatt egy torz képet látnak ehhez a teológiai irányvonalhoz kapcsolódóan. Nem beszélhetek mindenki nevében, viszont azt mindenképpen tisztáznánk, hogy a honlap írásai és szerkesztőinek elvei hogyan jelennek meg bizonyos kérdésekben.

A kálvinizmust legegyszerűbben a “kálvinizmus 5 pontjával” a TULIP -al azonosítják, ez a reformált [más néven kálvinista] teológia egyik alapköve: a Kegyelem Tanai. Bár kálvinistaként a honlap mind az 5 pontot teljes valójában képviseli és ennek szellemében születnek írásaink, azt azonban azonnal leszögeznénk, hogy azok, akik ezen pontokat elutasítják/nem vallják, attól még lehetnek Krisztust követő keresztények. Hisszük, hogy az evangélium igazsága legteljesebben a kálvinista teológiában jelenik meg, azonban ez nem jelenti azt, hogy kizárólagosságot követelne magának a kálvinizmus a kereszténységen belül.

Hisszük, hogy alapos vizsgálódás után jutottunk el a kálvinizmus megvallásáig, és azt is hisszük, hogy amit hiszünk, az az igazság. Azonban nem követelünk magunknak tévedhetetlenséget. Senki és semmi nem tévedhetetlen az egy igaz Istenen, és így az Ő szaván [a Szentíráson] kívül.

Egyetlen célunk ezzel a honlappal és a Kálvinista Apologetikai Társasággal is, hogy Krisztus evangéliumát hirdessük és Őt dicsőítsük a reformált, kálvinista hitvallások és bibliai elvek segítségével – másszóval a Kegyelem Tanait felmutatva a világnak.

Categories: Bevezető

Kapcsolódó anyagok

Bevezető

A kálvinizmus 5 pontja [a Kegyelem Tanai]

A protestáns teológia általában két táborra oszlik: az arminianizmusra és a kálvinizmusra. A kálvinizmus az a teológiai irányvonal, mely a Kálvin János által lefektetett alapokon nyugszik. A kálvinizmust a Szentírás nagyfokú tisztelete és mély vizsgálata jellemzi, Tovább…

Bevezető

A kalvinizmus.hu-ról

Üdv! Nagy Gergely vagyok, református teológus, lelkész. Azért indítottam el ezt a honlapot, hogy Magyarországon is legyen egy felület, ahol válaszokat kaphatsz a reformált [kálvinista] teológiához kapcsolódó kérdéseidre. Itt, a honlapon fordításokat és saját írásokat Tovább…